KOMMENTAR | MOSKVA Rusland er andet og mere end præsident Putin, skriver Philip Sviatchenko, netop hjemvendt fra en tur til Moskva. Rusland er også hjertevarme og gæstfrihed. Konflikten i Ukraine forpester vores syn på hinanden, men sådan behøver det ikke være. Vi burde stoppe op en gang og droppe den indgroede skepsis for en stund i stedet for at male os op i hvert vores medieskabte hjørne af konflikten.

Københavns Lufthavn tirsdag formiddag. Jeg står i CHECK-IN-køen på vej til Ruslands hovedstad Moskva. Der går ikke længe, før nogle af verdens brændpunkter begynder at blive diskuteret af mine moskovitiske medpassagerer (jeg synes at ane en dialekt, og det russiske pas i hånden bekræfter min hypotese). Snakken går om den aktuelle konflikt i Ukraine, og den ene af de to mænd i trediverne siger: “Danskerne tror, vi hader ukrainerne og sender bataljoner ind over grænsen til Ukraine”. Udtalelsen er interessant uanset dens sandhedsværdi. Den fortæller i hvert fald lynhurtigt mig, at det 21. århundredes konflikter i høj grad også er informationskrig. Det kræver sit at kunne bevæge sig rundt i den jungle af data, som vi hver evig eneste dag bliver bombarderet med. Derfor var det ret så god timing, at mandagens udgave af Danmarks Radios globale tv-magasin ”Horisont” valgte at lave netop det til en af deres tophistorier. Nemlig det vidt forskellige syn på konfliktens parter, begivenheder og omfang i henholdsvis Rusland og Vesten.

I en tid med noget der ligner en kollektiv nedsmeltning mellem Vesten og Rusland, besøger jeg landet, som er udskældt i Vesten og tangerer til klassens slemme dreng. Men er det virkelig sandheden om Rusland?

Russere ved mere os, end vi om dem
Når man nævner, at man er fra Danmark, mødes man af varme og gæstfrihed i en skala, som jeg ikke på samme måde kan identificere i dele af Vesten. Særligt husker jeg en taxachaufførs beskrivelse af Danmarks velstand. Ifølge Igor, en midaldrende herre iklædt klassisk kort læderjakke og udstyret med en guldtand, skulle dagens velstand i Danmark findes i det faktum, at indtil 1970erne var Danmark på mange måder et ulige og fattigt samfund. Men 1970ernes succesfulde socialreformer skabte en lighed, og i dag har Danmark både Lego, Grundfoss, Danfoss og Carlsberg. I er dygtige, afsluttede han, inden han tændte sin cigaret.

Humlen er, at Igor grundlæggende både ved mere om Danmark og betragter Danmark med en større åbenhed end hvad, jeg tror størstedelen af danskere gør over for Rusland.

En ny undersøgelse i Rusland viser, at russerne er mere tilfredse, og levestandarden er højere end nogensinde tidligere. Bevares, der er mange ting som kan ændres. Men alligevel – det går altså fremad.

Ikke desto mindre anser mange i Vesten Vladimir Putin som en diktator, som mange russere foragter. Men ingen vestlige eller russiske analyseinstitutter kan altså bekræfte den opfattelse.

Vi bliver nød til at være mere åbne overfor Rusland, også selvom tiden er svær, og sanktionerne vajer over os. Det skylder vi fremtidige generationer i begge lejre.

Rusland er meget mere end Ruslands præsident, oligarker, pink læbestift og vodka.

Philip Sviatchenko (f. 1988) kandidatstuderende i Østeuropastudier og Statskundskab ved Københavns Universitet, tidligere praktikant på Den Kongelige Danske Ambassade i Kijev. Han er BA i Østeuropastudier og EU-studier fra Aarhus Universitet. 

 

 

Af Philip Sviatchenko