OPINION | Kina bruger krisen i Ukraine til at øge sine investeringer i landet, og samtidig tilbyde løsninger, der på sigt kan løsne Ukraine fra energiafhængigheden af Rusland. Samhandlen mellem de to er vokset stødt selv igennem 2014. Philip Sviatchenko vurderer Kinas ukrainske interesser.

Når vi taler om den nu over et år lange konflikt i Ukraine, er det ikke Kina og dets interesser vi taler mest om. Men det burde vi måske. Kina ynder det stille diplomati og devisen om, at den der lever skjult, lever godt. Endnu en årsag til, at vi ikke har lagt mærke til landets interesser i Ukraine.

De seneste måneder har vi fokuseret, ikke uden grund, på den strategisk vigtige havneby Mariupol og det trafikale knudepunkt mellem Donetsk og Luhansk – Debaltseve. Men en anden vigtig havneby i Ukraine, der er nemt at overse, er byen Odessa, også kaldet ”Sortehavets Perle”. Hvad har denne by at gøre med Kina,
fristes man til at spørge? Det er i hvert fald påfaldende, at Kina i Odessa har det største konsulat i Ukraine, og at det kinesiske konsulat så langt er det største blandt de 30 i byen.

Kinesisk ukrainsk samhandel
Siden 2011 er den bilaterale handel mellem Ukraine og Kina vokset stødt, og sidste år steg handlen med en rate på 30% målt i ukrainsk valuta. Kina har investeret massivt i Ukraine, primært i våben, landbrug, mineraler og kemisk industri. Ikke mindst den store kinesiske bank, Eximbank, har pumpet 10 milliarder dollars i det ukrainske landbrug og det estimeres, at Kina nu ejer op imod 9% af den ukrainske landbrugssektor. Herudover er der blevet oprettet en række permanente  arbejdsgrupper, hvis hovedformål det er at finde de helt rigtige projekter for Kina i den tidligere sovjetrepublik.

Nu ser det også ud til, at Kina vil, om end ikke hjælpe, så assistere Ukraine med at blive mindre afhængig af russisk gas. Det er i hvert fald, hvad jeg læser ud fra det faktum, at en ukrainsk delegation netop er vendt hjem fra Beijing med lånetilsagn for ikke mindre end 3,5 milliarder dollar.

Lån på et tørt sted
Et særdeles tiltrængt lån i en krise, hvor den ukrainske økonomi mere ligner en patient, der svæver mellem liv og død. Lige nu er den ukrainske valuta den dårligst præsterende i verden. Den ukrainske delegation var ordknap, da de vendte hjem til Kijev, men fik dog nævnt, at kreditten blandt andet skulle gå til en række projekter forbundet med modernisering af Ukraines forældede kraftværker. Mest interessant var nok planen om at bygge et anlæg i netop Odessa, der vil være i stand til at omdanne kul til gas. Hvorvidt anlægget så bygges efter europæiske standarder må tiden vise, ligesom vi må vente og se hvorfra kullet skal komme. Pseudo-staterne i Donbas? Ukraine? Polen måske?

Hvorfor sponsorerer Kina ukrainsk energiuafhængighed?
Uanset hvad, så vil Kreml ikke reagere på Beijings tilsyneladende fortsat massive interesse i Ukraine. Rusland er ganske enkelt ikke i stand til at true Kina til ændre kurs, og det er uanset om så Moskva betragter Kinas forsøg på at gøre Ukraine mere uafhængig af russisk gas i klar modstrid med sine egne interesser. Det basale spørgsmål er imidlertid, hvorfor mon Kina har besluttet sig for at finansiere og ikke
mindst facilitere Ukraine i deres kamp mod russisk gasafhængighed? Ukraine kunne vel sagtens bruge de 3,5 milliarder dollars til andre tiltrængte formål som eksempelvis infrastrukturinvesteringer.

Der er derfor tydeligt en politisk dimension i den kinesiske beslutning.Hvorfor finansierer en sektor man ved vil irritere russerne mere end noget andet?

Philip Sviatchenko er dansk-ukrainer, foredragsholder om ukrainske forhold og kandidatstuderende i statskundskab og russisk på Københavns Universitet.

Af Philip Sviatchenko