ØSTUKRAINE | De selvudråbte magthavere i Donetsk har tabt styringen til en ny professionel gruppe, der ligner dem selv. Hvem er hvem hos separatisterne i øst? Philip Sviatchenko har set på ”Bataljon Vostok” og hvem der reelt kontrollerer den selvudnævnte “Folkerepublik Donetsk”

I Donbasregionen i Østukraine har 200.000 mennesker allerede forladt hovedbyen Donetsk og er rejst vestpå. Separatisternes greb om millionbyen synes kun at blive stærkere for hver dag og den militære mobilisering i hele samfundet bliver større.  De ældre borgere har ingen steder at rejse hen, men kan kun blive. Samfundet bryder langsomt sammen, og kaos spreder sig. Bander plyndrer supermarkeder, stjæler biler, kidnapper journalister og aktivister. Og slår mennesker ihjel ustraffet.

En ny spiller
Den 29. maj overtog flere hundrede paramilitære soldater så den regionale administrationsbygning i Donetsk fra de lokale separatister, der indtil da havde besat den. Store bulldozere fjernede efterfølgende de lokale separatisters barrikader. Ifølge den ukrainske avis Kyiv Posts rapporter, var overtagelsen udløst af den lovløse plyndring af et større tysk supermarked Metro i den forgangne uge nær lufthavnen i Donetsk og en generelt håbløse stemning i byen. Den nye professionelle paramilitære gruppe så det som deres pligt at garantere ro og orden i byen.

Ifølge flere uafhængige ukrainske medier, er der tale om en milits styret af den selvudråbte premierminister for Folkerepublikken Donetsk, moskovitten og politologen Alexander Borodaj.

Alexander Borodaj har udtalt, at Kijev-regeringen gør alt for at skabe en humanitær katastrofe i det østlige Ukraine. F.eks. bliver der ikke længere udbetalt lønninger til statsansatte i regionen.  Gruppen anholdt forleden dag op mod 15 personer, som de mente havde plyndret butikker og stjålet luksusbiler fra forhandlere. Alexander Borodaj har således de facto placeret sig som militær leder af den selvudråbte Folkerepublik Donetsk og har påbegyndt en opdeling af territorier og magtfordeling mellem de forskellige separatistgrupper. Den store opgave for Borodaj bliver at mægle mellem de lokale ”krigsherrer” i regionen, for de er alt andet end én homogen gruppe.

”Bataljon Vostok”
Hvem er denne gruppe veludrustede paramilitære? En indbygger i Donetsk, Aleksej Morosjkin, udtalte forleden til den uafhængige russiske tv-kanal, Dozhd, at de såkaldte ”grønne mænd”, nu går under navnet: ”Bataljon Vostok”.

Ifølge Morosjkin, består denne gruppe af en broget flok lejesvende. Her er både russiske Don-kosakker, hjemløse, minearbejdere, programmører, tidligere krigsveteraner og senest tilkommende: tjetjenere fra Kaukasus. Bataljon Vostok oplister selv deres hovedopgaver:

·      At støtte det lokale politi med at opretholde fred og orden

·      Beskytte regionen mod Højre Sektor og Den Ukrainske Nationalgarde

·      Fange de lokale banditter som har plyndret flere butikker de seneste dage

Navnlig veteranerne og tjetjenerne bruger Morosjkin ekstra tid på at tale om, da de ifølge ham, typisk er kendetegnet ved at være lidt ældre, 30-40 år, maskerede og markant bedre udrustet. Han har en følelse af, at de hele tiden har kæmpet et eller andet sted i området. Kort sagt. De virker garvede og frygtindgydende. Meget tyder også på, at Bataljon Vostok, var aktive under annekteringen af Krim tilbage i marts og aktive i kampe ved havnebyen Mariopol i det sydøstlige Ukraine i maj.

Ruslands lejesoldat
Alexander Borodaj er kommet til Donetsk-regionen med sin Bataljon Vostok efter, at lokale separatister havde destabiliseret regionen i tilpas grad. Han hævder selv, at hans hærenhed, intet har at gøre med den “Bataljon Vostok”, der i 2008 opererede i Abkhasien og Sydossetien. (De to udbryderrepublikker i Georgien, der ligger op mod grænsen til Rusland, red.) Han siger selv, at det er et rent tilfælde, at navnene er identiske, og understreger, at enheden hovedsageligt består af lokale soldater, som ønsker at beskytte sig mod regeringen i Kijev.

I folkemunde bliver Bataljon Vostok ofte kaldt ”Kadyrovstji” (opkaldt efter den tjetjenske leder Ramzan Kadyrov red.). Den tjetjenske leder Kadyrov har dog udtalt, at han ikke har givet ordre til tjetjenske soldater om at tage til Ukraine for at kæmpe. Han vil dog ikke udelukke, at tjetjenere er taget til Ukraine for at kæmpe på eget initiativ.

Kriminelle bander
Ifølge den ukrainske politolog, Artem Bidenko, eksisterer der slet ikke noget der hedder ”Folkerepublikken Donetsk” eller ”Folkerepublikken Luhansk”. Der findes kun bander. Kriminelle bander. Fuldstændig som det er set i Somaliland og i eks-Jugoslavien.

Donetsk er på sin vis vandt til at blive styret af kriminelle. I 1990ernes Ukraine herskede der et gangstervælde i Ukraine, som det er svært at forstå omfanget af i Vesten. Disse selvudråbte ledere i de to “folkerepublikker” Donetsk og Luhansk var alle en del af en herskende kriminel elite i 1990ernes Ukraine. Forskellen fra dengang er blot, at de i dag har endnu flere våben og ikke skjuler dem på nogen måde.

Situationen er alarmerende og kræver øjeblikkelig handling fra Kijev. Det vi ser lige nu i det østlige Ukraine er lovløshed, og at Alexander Borodajs paramilitære enhed ”Bataljon Vostok”, ser ud som de eneste, der forsøger at bekæmpe den ser skidt ud for Kijev. Det er det forkerte signal at sende fra Kijev til befolkningen i Donbas regionen.

Philip Sviatchenko (f. 1988) kandidatstuderende i Statskundskab og Østeuropastudier ved Københavns Universitet, tidligere praktikant på Den Kongelige Danske Ambassade i Kiev efterfulgt af arbejde for UEFA og det danske fodboldlandshold under EURO 2012 i Polen/Ukraine. Han er BA i Østeuropastudier og EU-studier fra Aarhus Universitet. Særlige områder: EU’s udenrigspolitik og naboskabspolitik, international politik, Ukraine og Rusland

 

Af Philip Sviatchenko